IN DE KIJKER: Patrick De Spiegelaere
- Lauren De Clerck
- 17 nov 2017
- 2 minuten om te lezen
Spiegeltje, spiegeltje aan de wand. Een beetje zoals de Boze Koningin uit Sneeuwwitje zoeken bezoekers de schoonheid in de werken van fotograaf Patrick De Spiegelaere. En die vinden ze gegarandeerd.

SPIEGELINGEN VAN DE SPIEGELAERE
Patrick De Spiegelaere stierf tien jaar geleden op 2 maart 2007 onverwachts op 45-jarige leeftijd. Een hersenbloeding eindigde zijn carrière als Knack-fotograaf waarmee hij in 1994 startte. Hij werkte ook voor De Tijd, De Morgen, De Standaard Magazine en de Volkskrant. De analoge foto's die hij achterlaat zijn fenomenaal. De Spiegelaere is geboren met analoge fotografie en wou niet veranderen naar het digitale tijdperk. "Ik heb er geen zin en vertrouwen in", vertelde hij nog in een interview met Walter de Mulder in 2009. "Vroeger spraken we over ontwikkelingsbaden en filmpjes. Nu spreken we over layers, waarden, Photoshop en dvd's." Volgens De Spiegelaere spreken we niet meer over fotografie, maar over technologie.

Van 7 tot en met 29 kon elke fotografiegeïnteresseerde zijn werken aanschouwen tijdens een tentoonstelling op verschillende locaties in Maldegem, onder andere in Huys Wallyn en het gemeentehuis. In Huys Wallyn worden zijn werken gespiegeld met werken van zes andere fotografen. Op deze foto's is altijd iets menselijk aanwezig. Een paar benen, iemand die in een spiegel kijkt en een vrouwenarm die uitstrekt naar een sigaret. "Dat was tijdens een modeshow in Antwerpen en iemand gaf in een duizendste van een seconde een sigaret aan haar. Ik ben heel trots op die foto, want die handen moesten perfect zijn. En dat waren ze", vertelde De Spiegelaere in het interview. Hij had moeite om mensen te storen in hun privéleven door ze te fotograferen. "Ik kan geen foto's nemen van mensen vlak voor hun gezicht." De Spiegelaere wilde bovendien op een heel eenvoudige manier fotograferen. "Nu willen mensen met zoveel spektakel trekken. Is mijn foto dan wel nog goed? Je hebt altijd die hete adem van jonge fotografen."
Bron quotes: "Onder fotografen" door Walter de Mulder (2009)
Comments